Varierande träning

Ibland måste man ha varierande träning, i helgen har jag åkt skidor, man måste passa på nu när det snöar. Hoppas att det inte håller i sig till när jag ska dra iväg!

Dåligt väder?

Vad gör man när det är dåligt väder? Just idag är det fullständig snöstorm, men jag ska fortfarande åka och träna ett 90 minuters pass. Detta pass bokade jag redan i morse då det inte var fullt så mycket snö som det är nu.. Men hur motiverar man sig?
Om sanningen skall fram, så hatar jag också att träna när det är dåligt väder. Jag gillar utomhusaktiviteter, att springa på ett löpband på gymmet, det går inte. För jag vill uppleva saker samtidigt, låta tankarna på det jag ser rinna iväg och njuta. Därmed så klarar jag helt enkelt inte av att bara springa på ett löpband. Jag vill att det händer något runt omkring mig.
Jag tror många har svårt att motivera sig att träna så här i vintertider. Mycket handlar om hur man är som person, är man en sådan person som gillar att sätta upp mål, så är det ett måste, annars kommer man aldrig ut. Gillar man socialt umgänge, så se till att skaffa kompisar som hänger med och peppa varandra! Och fundera över hur det känns efter du har gjort träningen! Bra eller hur!
Det finns många knep, men handlar mest om att verkligen utföra träningen, finna rutin och tid, så är ingenting omöjligt!

Sponsorer

Idag har jag varit hos cykeldoktorn och naturkompaniet, blev lite besviken. de kunde inte sponsra mig med några pengar men men i morgon är det nya tag och ikväll väntar två timmars träning. Det skall bli skönt och släppa loss lite, alla frustrationer som har fastnat... Kort inlägg idag inte alls på humör...

Föreläsningar- mobbning

Under resans gång skall jag ha föreläsningar på två ställen. En i Göteborg och en i Kungsäter. På föreläsningarna skall jag föreläsa om mobbning. Jag kommer att arbeta lite mer med workshops eftersom jag kommer att ha en ung publik. Jag ser det bara som en fördel då jag får möjlighet att påverka dem, redan i ung ålder. Men varför valde jag just mobbning? Mobbning är för mig något som ligger mig nära hjärtat, då jag själv har upplevt ett utanförskap. Under hela högstadiet vantrivdes jag och min räddning blev skolarbetet. På något sätt sökte jag mig ditt för det var det enda stället jag kunde få bekräftelse att jag dög som jag var i form av betyg. Jag hade dock en fördel,då jag fick möjligheten att träffa en coach som kunde hjälpa mig ur de värsta situationerna och lära mig att hantera det. Många gånger så skyller man på de andra; om man upplever ett utanförskap. Och det gjorde jag också delvis till en början. Men det visade sig också att jag hade ett speciellt sätt att bemöta människor på som gjorde att de tog avstånd. Så jag började att arbeta med det, att ständigt fundera ut; Vad tänker jag om människor när jag bemöter dem? Vilka signaler ger jag egentligen? När jag till slut lärde mig, så var det försent. De hade redan bildat en uppfattning om mig, och det var jag bunden till. Jag försökte att ta kontakt, men efter 1-2 års försök gav jag upp och började göra saker som jag tyckte. För att kunna hantera situationen. Sedan när jag kom till gymnasiet, började jag om på ny kula, då gick allt mycket lättare. Alla saker som jag hade lärt mig fungerade, och med tiden har jag verkligen insett vilket fel sätt jag hade. Jag kan delvis förstå det, och jag är glad att jag arbetade med det. För då hade jag inte nått så långt som jag har i dag. Mitt mål är att påverka ungdomarna, så att de alla en chans innan det är försent...

Fredag

Då var det äntligen fredag. Efterlängtade fredag. Bara vetskapen om att man skan ta det någorlunda lugnt i två dagar är så enormt skönt. Denna veckan har jag arbetat stenhårt, det har ju gett reslutat också, så idag skall jag unna mig att ta det lugnt ikväll och fira mer eller mindre.


Det är mycket att göra just nu, och då gäller det verkligen att prioritera vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Att göra ett så här stort projekt innebär att jag måste se upp med att inte köra på för hårt. Helt enkelt att ibland stanna upp och fundera en extra gång, och absolut inte rucka på sömntimmarna. Då går allt finemang.
Så ikväll skall jag se på en bra film, och äta god mat. Det blir afrikansk gryta idag.

viktig dag i morgon!

Ja, idag har jag fått svar från en av tidningarna, och jag ska gå på intervju för att berätta om denna resan. Härligt, sedan skall jag gå och ragga sponsorer, detta är fantastiskt triggande. Imorgon skall jag fråga om lite tips inför bloggdesignen, jag behöver som sagt en uppdatering. Sorry för att inlägget från igår blev som det blev, misstag. Längtar till imorgon med skräckblandad förtjusning!!! Nu över till förberedelser....

Målmedvetenhet

Mål är alltid något som vi alla eftersträvar. Speciellt så här i början på året. Man sätter att man ska gå ner i vikt, bli hälsosammare eller sluta röka. Oftast slutar det med att man står där på nyårsafton och återigen lovar sig själv att uppnå att gå ner de extrakilona. Så hur gör man egentligen för att uppnå ett långsiktigt mål? Vare sig det handlar om att gå ner i vikt eller göra något som man har drömt om länge.
<br>
Så gäller det att först sätta upp målet, sätta upp det skriftligt och inte bara säga tomma ord som aldrig bli av.
Sätt sedan ditt/dina mål på ett ställe som du vet du kommer att gå förbi varje dag. Garderoben, anslagstavlan eller kylskåpet. På så vis blir du ständigt påmind att du skall uppfylla detta och du vänjer dig vid tanken att det kan vara möjligt. Sedan gäller det att utföra och börja arbeta med ditt mål.
<br>
Dela först upp det i mindre bitar. Då känner du inte att det är övermäktigt, gör en lista över vad skall egentligen göras för att du skall t.ex. gå ner i vikt. Det kan vara; köp in mer grönsaker, träna minst 3 gånger i veckan, häng upp den här lappen tillsammans med din andra lapp så du ständigt blir påmind.
<br>
Sedan till det viktigaste; planera in tid i din kalender. Den tiden är helig, och inget annat får störa.
<br>
Till sist; GENOMFÖR! Hitta din inre drivkraft, påminn dig själv om varför du gör det och fokusera alltid på det positiva! Ser du inte det positivt så är chansen liten att du genomför det överhuvudtaget.
<br>
Var målmedveten och inse att ingenting är omöjligt, bara man lägger ner tid och vilja!

Träningsförberedelser

Som jag nämnde igår kommer detta inlägg att ägnas till mina träningsförberedelser, från augusti fram tills nu i kort version. För det hade knappast varit speciellt kul om jag hade sagt varenda träning och hur den gick. För jag har fört träningsdagbok sedan första början. Där jag skriver ner passen dag för dag och så nämner jag i loggboken hur det har varit varje vecka. Var träningen lätt eller var den inte så motiverande.

Veckorna har skiftat mellan som mest 10 pass i veckan, som minst 4 pass. Då är inte alla pass hårdträning, utan vissa lite lättare; som powerwalk på morgonen. Om jag skulle köra 10 riktigt hårda pass skulle jag helt enkelt bryta ner kroppen. En helt vanlig dag kan se ut ungefär så här:
06.00 Powerwalk
06.45 frukost
07.30 Skola 10 min cykling
09.30, mellanmål, smörgås eller nötter
12.00 Lunch
15.00 Mellanmål, 2 smörgåsar och glas mjölk
17.00 Träning 1-2  h, spinning eller styrka
20.00 Kvällsmat

Jag är också noga med att ha minst en vilodag i veckan, då jag tränar så pass mycket under de andra dagarna att jag behöver vila. Jag varierar också så jag gör varannan dag underkropp, varannan dag överkropp. Det kan se mycket ut, men jag blir trots allt starkare för vardag som går. Och så här nära inpå tränar jag cykling av något slag minst 3 gånger i veckan. Detta varvar jag med löpning och promenader. När man skall vara ut så länge så gäller det att kroppen är van vid en konstant belastning, du cyklar 10 h om dagen. Det gäller också att fylla på med vätska och mat under hela resan.

Vätska är enormt viktigt annars kan du drabbas av kramp eller uttorkning. Där kan man ha en tumregel på en mun/10:e minut. När det kommer till maten så kommer jag ungefär förbränna 700 kalorier/ timme, vilket innebär att jag nästan behöver äta hela tiden för att tillgodose det behovet. Så vad jag än gör kommer jag att bryta ner kroppen och gå ner i vikt under resan. Så under ett dygn blir det runt 11 000 kalorier. Det är fullständigt omöjligt att tillgodose när jag är på resande fot 10 h av dygnet.

Så det gäller helt enkelt att vara förberedd, jag kommer successivt lägga in mer cykelpass, för att vänja kroppen till den sortens belastning.
I morgon skriver jag om vad som motiverar mig till ett så stort projekt och vad man själv kan göra för att uppnå sina drömmar....

Helg, ny spännande vecka på ingående

Jaha, då var det dags igen för en ny vecka, med många strapatser att överleva. Helgen började lite olyckligt, min bloggdesign blev som ni kanske ser inte gjord. Dels på grund av att jag hade inget program som fungerade och dels på grund av att jag måste nog fräscha upp mina webbdesign kunskaper. Så designen får vänta till jag har koll på läget, förhoppningsvis någon gång i slutet av denna veckan.
Igår blev det inget bloggande, ingen ursäkt alls för det. Men trots det så blev det faktiskt lite saker gjorda till expeditionen. Jag började dagen med att skriva en lista över vad som skall tas med. Det var faktiskt rätt mycket, även om jag försökte minska det så mycket som möjligt, gäller ju att ha så lätt packning som möjligt, annars blir det tungt uppför hallandsåsen... Dessutom var det saker som skall köpas in.
Sedan lite senare på eftermiddagen lagade jag punkteringen på min cykel; för första gången, innan har jag bara lärt mig hur man lägger i en ny slang. Nu lärde jag mig allting. Ganska användbart...om jag skall ge mig ut på en 14-dagars expedition genom Sverige. Punktering är något som jag inte rekommenderar att göra i första hand själv, om man inte gillar att bli rejält smutsig...Speciellt så här i vintertid. Det var dock en enormt rolig process, jag fick ju lite vuxenpoäng på köpet.
Så det var gårdagen, idag har jag varit på ett spinningpass, det gäller att köra järnet så här 8 veckor innan jag ska åka. Alltid lika roligt och inspirerande att träna, även om denna veckan har varit enormt seg. I morgon lovar jag att berätta om mina förberedelser i träningsväg, för trots allt har jag tränat sedan augusti för expeditionen..
Ny vecka, ny dag, nya möjligheter!

Bloggdesign

Nu design på bloggen, kommer en roligare senare, när jag har verktygen. Men det blir lite personligare än innan. Kort inlägg idag det är fredag. Skickar lite inspiration; en vy över hallandsåsen, sedan min förra cykelresa till Göteborg.

Lite inspiration.. på väg till hallandsåsen.
//Jossan

Tidningar och sponsorer

Idag har jag suttit och skrivit lite på vad jag ska säga till sponsorer och tidningarna, för att de verkligen ska vilja dels göra en story, dels stödja mig. Jag har hela tiden vetat varför jag vill göra detta, för mig känns det så enormt naturligt och simpelt att det är en självklarhet.
Saken är den att jag älskar utmaningar, det gör att jag verkligen uppnår min riktiga potential. För varje utmaning som jag klarar av blir jag mer och mer säker på att ingenting är omöjligt. Jag har insett att med hårt arbete och en stor portion vilja och glädje kommer man långt. Det handlar i slutändan att hitta positiva delar i allt man gör. Eller som jag har som motto: Always look on the bright side of life.
Många undrar varför gör man en sådan sak som att cykla sydsverige runt. Det handlar om att testa sina gränser och stiga över dem. Finna utmaningar som är lite svårare än vad man tror man klarar av och successivt dela upp i små bitar och mentalt vänja sig vid tanken. Då, är absolut ingenting omöjligt.
//Jossan

Premiär!

Idag har jag träffat en enormt inspirerande person; Ulf Ståhl. Han har cyklat massor av lopp 60 mil i ett sträck, 100 mil i ett sträck. Det känns så naturligt och prata med en sådan person. Så himla inspirerande.
Detta är förresten en blogg om mig på min väg där jag ska cykla sydsverige runt, en resa på cirka 100 mil. Detta ska jag göra under två veckor, från söndag vecka 11 till söndag vecka 12. På den här bloggen kommer ni att få följa mina förberedelser, men också kommer bloggen att vara med på resan där ni får följa varje dag på cykelresan.
Här kommer ni att följa mina funderingar, mål och upplevelser fram till resan och på resan.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0